Tulajdonképpen mivel is foglalkozik a belső ellenőrzés?

Ha belső ellenőrként képes vagy néhány verbális technikát elsajátítani, akkor bátran állítható, hogy jobb benyomást fogsz tenni magadról és a szakmádról miközben másokkal beszélsz.

Ha követed az alábbi tippeket nagyobb eséllyel kapsz meghívást kötetlen összejövetelekre, vagy esetleg egy konferenciateremben találod magad, ahol esélyed lesz bemutatni a munkád egy magas szintű előadás során:

1.     Ragadd meg a figyelmet már az első mondatoddal! Az első benyomás fontos és a leggyorsabb módja annak, hogy másokkal, akik érdeklődést mutatnak irányodba, kommunikációt kezdeményezz. A belső ellenőrök saját magukat a változás ügynökeinek írhatják le, ha valaki olyannal kezdtek beszédbe elegyedni, aki teljesen járatlan a szakmát illetően.

2.     A tömör és egyszerű hatásosabb, mint az impresszív és bonyolult. Bizonyára már sokszor tapasztalta mindenki, hogy vannak olyan élethelyzetek, amikor az a feladat, hogy valamit a lehető legbonyolultabban mutassunk be, ahelyett, hogy az egyszerűséggel ragadnák meg a hallgatóság figyelmét. Javaslat, hogy hagyja mindenki az audit zsargont hátra a belső ellenőrzési szervezeten belül. Az általánosságban vett: „belső ellenőrzés javítja a szervezet működését és megvédi az eszközöket” bemutatás sokkal érthetőbb a kevésbé tájékozott hallgatóság számára, mintha a belső ellenőrzés definíciójába kezdenénk bele: „a belső ellenőrzés egy független, objektív bizonyosságot adó eszköz és tanácsadói tevékenység, ami értéket ad a vállalat működéséhez és javítja annak működését”.

3.     Vesd papírra! Ha készülsz egy prezentációra, ahol be kell mutatnod magad és a munkád, javasolt, hogy gondold végig előbb alaposan a mondandódat, majd írj le mindent. Ezt követően foglald össze belőle a lényeget. Olvasd fel magadnak hangosan és pontosíts addig a kifejezéseken, mondatokon, amíg nem kerekedik belőle egy érhető, tömör szöveg. Ezt követően kezdj hozzá a memorizáláshoz.

4.     Ne keltse egy előre bememorizált szöveg látszatát. Annak ellenére, hogy a legfontosabb pontokat be kell memorizálnod, nem szabad azt a látszatot keltened, hogy betanultad volna a szöveget, mint pl. egy verset az általános iskolában. Képesnek kell lenned arra, hogy ott a helyszínen improvizálj, hisz muszáj jól kijönnöd minden helyzetből. Gondos előkészület nélkül azonban ez a feladat nehezebb lehet, mint elsőre gondolnád.

5.     Nem minden rólad szól. A meggyőző belépő segít a jól sikerült első benyomás érzésén, de más célok is elérhetők vele. Ha tökéletesre fejleszted ezt a fajta képességed, felhasználhatod álláskeresésnél vagy a szakmai kapcsolatok kialakításához a szervezeten belül. Attól függően, hogy ez az impulzív meggyőzés a belső ellenőrzési tevékenységről, vagy a kedvenc hobbidról szól, a hallgatóság szükségleteihez kell igazítani, nem a tiedhez.

6.     Az egy jó, a kettő jobb. A meggyőző belépő technikáját akárhol alkalmazhatod. Alkalmazhatod ebéd közben, a repülőtéren, vagy éppen sorban állva. Felkészültnek kell lenned mindenkor és mindenhol. Azt követően, hogy tökéletesre fejlesztetted a meggyőzéssel járó képességed, nem fordulhat elő, hogy ismétled önmagad. Két különböző szöveg jobb, mint egy.

7.     A lelkesedés ragályos. Ha szereted a belső ellenőrzést, mutasd ki. A megfelelő hozzáállással, a bizalom és lelkesedés kiépítése gyerekjáték lesz. Ha nem érezteted ezt, nehéz lesz támogatottságot szerezni a belső ellenőrzéshez vagy bizalmat a képességeidhez.

8.     Légy kész arra, hogy a társalgás folyamatos legyen. Próbáld meg befejezni a meggyőző belépődet azzal, hogy elhúzod a mézes madzagot a hallgatóság előtt. Ha „nyitva hagyod az ajtót”, talán abban lesz részed, hogy pl.: az CEO meghív egy hosszabb beszélgetésre magához. Ha belefér az időbe, meg kell kérdezned a hallgatóságot a munkájáról. Talán szerencséd lesz és meglátod eközben azt az értéket, amit egy erős és hatékony belső ellenőrzési funkció biztosít a szervezet számára.