Miért fontos a kapcsolatépítés az auditorok számára?

Természetesen, ha kapcsolatról beszélünk, akkor a szakmai kapcsolatra gondolunk, nem pedig a társas kapcsolatokra. Ha pedig kapcsolatépítésről, akkor nem a munka utáni könnyed beszélgetős sörözésről, hanem magáról a befektetésről. Befektetésről, ami annak az időnek a felhasználását jelenti, amit más szakmabeliekkel töltünk, ezáltal szert téve hosszú távú kapcsolatokra, aminek az alapja a tapasztalatcsere és a tudásmegosztás. A kapcsolati hálód spektruma és mélysége sordöntő a céljaid, a karriered megvalósítására nézve. Természetes, hogy tartós kapcsolatokra akarsz szert tenni a szakterületeden, de emellett szükséged van a szakmai elismerésre és az érdekelt felek tekintélyére.

De miért is számít annyira, hogy milyen kapcsolatrendszerrel rendelkezel?

Elsősorban azért, mert a kapcsolatépítés önmagában egy fantasztikus forrása a tanulásodnak és a fejlődésednek. A mások megismerése, a tapasztalatuk-, a tudásuk befogadása, a „más fajta” gondolkodás és személetmód felé való nyitottság gazdagabbá tesz minden szempontból. Ezt a fajta gyakorlati tudást nem találni meg a tankönyvekben, és még az is nagyon ritka, hogy pont ugyanazt a dolgot ugyanúgy tapasztalod meg, mint az, aki a kapcsolatrendszeredből ezt megosztja veled.

Másodsorban eljön az az idő, amikor az új karrier lehetőségeket keresve már nem fogsz többet a LinkedIn-en, vagy a Profession-ön keresztül állásokat megpályázni. Nem fogsz többet az „utcáról” ismeretlen vadidegenként pályázatokat beadni és abban bízni, hogy az önéletrajzod és a kísérőleveled felkelti majd a fejvadász, vagy a HR-s kolléga érdeklődését. A kapcsolatrendszered ugyanis itt is segítségedre lehet, egyfajta forrást biztosítva számodra ahhoz, hogy közvetlenül értesülj az újabb és újabb lehetőségekről.

Végül pedig, ha már vezetői pozícióban dolgozol, az időd jelentős részét komplex problémák megoldására fordítod, amelyek jelentős részével korábban nem volt dolgod. A kapcsolatrendszered a problémák megoldásában is segítségedre van, az inspirációd és tudásod forrása, amibe bármikor bele tudsz kapaszkodni. E-nélkül ugyanis kevésbé vagy eredményes abban, hogy hatást gyakorolj és fejleszd a szervezetet auditorként, így romlik az esélyed arra, hogy nagyobb felelősségi körrel ruházzanak fel.

Természetesen a kapcsolatrendszer kiépítése egy hosszú és fáradtságos folyamat, de kitartással, lelkesedéssel el tudsz jutni arra a szintre, amikor az addig belefektetett munka meghozza az eredményét!